EDITORIAL

La candidatura que presentem a aquestes eleccions, juntament amb aquest programa, combina l’experiència acumulada al llarg dels dotze anys de govern, així com l’aire fresc de les noves incorporacions, que aporten noves idees, energies i mirades als problemes i reptes que té Montornès.

El segell identitari de les polítiques públiques que fan de Montornès un municipi més just, tolerant i solidari, a partir d’una política social que forma la columna vertebral del programa de govern, són ara fortaleses que ens han ajudat a combatre les crisis globals que hem gestionat, la de les hipoteques, però la de la pandèmia també. Ara toca mantenir-les i ampliar-les, en especial amb l’atenció a la gent gran, els joves i els infants.

A partir d’aquesta mirada social com a base, posarem l’accent a altres mirades, i això vol dir centrar esforços en noves polítiques que facin avançar Montornès:

  • Com a municipi més inclusiu, treballant per incorporar activament totes les diversitats que representen la nostra societat, a la vida social, associativa, a la festa i l’esport de la mà de les entitats. 
  • Cap a una societat diversa, que vol viure en comunitat i en plena convivència. Amb veïns i veïnes que vinguin d’on vinguin, es respecten, toleren i estan compromeses amb el seu poble. 
  • Suposa centrar la mirada també a fer de Montornès un municipi més sostenible, que transita cap a un nou model energètic, socialment just i que protegeix el nostre entorn, la salut pública i guanya el carrer per gaudir-lo.

Des de la política municipal podem fer petites accions, però som conscients que tot no ho podem resoldre des de l’Ajuntament. Per això cal teixir aliances potents. La primera fent-vos participar i tenir el vostre compromís. En segon lloc, continuar estretint les complicitats amb el teixit social i els agents econòmics. Tots junts, hem de ser exigents a les altres administracions en complir amb els deutes pendents que tenen amb Montornès, per millorar la sanitat, l’educació, les infraestructures i el transport. 

El programa que us presentem defensa els Objectius de Desenvolupament Sostenible amb mesures de sentit comú àmpliament debatudes amb els veïns i veïnes que, com tu, volen un Montornès millor pel present i el futur. T’hi sumes?

SOSTENIBILITAT I TERRITORI

Montornès disposa de més d’un 30% del seu territori com espai natural i agrícola. Aquests espais naturals tenen funcions molt diverses, ja siguin ecològiques, de resiliència, productives o socials i de salut. Durant el temps de pandèmia els hem redescobert i gaudit. Cal cuidar-los i protegir-los com un tresor.

El canvi climàtic i les seves conseqüències són fets innegables; patim sequera, temporals, augment de les temperatures i un desajust dels ecosistemes, que costen milers de vides cada any, que generen incendis incontrolables o grans inundacions. Aquests canvis tenen una inèrcia que durarà anys, i és per això que resulta imprescindible actuar per esdevenir un municipi més sostenible, que contribueix a minvar l’impacte, que permet adaptar-nos als canvis, menys contaminant i respectuós amb l’entorn que ens envolta. 

El 2022 es va aprovar el Pla d’Acció per a l’Energia i el Clima per tal de reduir la contribució de Montornès al canvi climàtic. La situació d’emergència climàtica ha fet necessari disposar d’una planificació, que ja tenim preparada i que ara cal posar en pràctica. Cal l’esforç de l’Ajuntament conjuntament amb el veïnat i el teixit econòmic.

Proposem treballar en quatre grans línies:

1. AVANÇAR EN LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA, amb l’objectiu d’augmentar la generació d’energia renovable i reducció de consums energètics a Montornès. 

1.1  Abaratir la factura energètica:

  • Instal·lar plaques solars als equipaments municipals (teatre, escoles, biblioteca, masies i generar energia pública pels veïns).
  • Impulsar comunitats energètiques perquè el veïnat consumeixi l’energia que produeixen conjuntament, o que es produeix en equipaments municipals, empreses i habitatges. 
  • Aprofitar la proximitat dels polígons industrials amb els edificis residencials i municipals, per apropar excedents d’energia.
  • Revisar les bonificacions fiscals per a la promoció de l’energia solar fotovoltaica privada.
  • Impulsar la rehabilitació energètica d’habitatges aprofitant els 3.2 M€ aconseguits dels fons europeus Next Generation pels anys 2023-2026.
  • Impulsar l’adhesió a la xarxa EURONET 50/50 MAX, un projecte europeu que incentiva l’estalvi energètic en edificis públics, principalment escoles i n’estimula l’aprenentage i l’intercanvi entre professorat i alumnat.

1.2 Finalitzar la implantació de la geotèrmia a l’Ajuntament.

1.3 Explorar vies de col·laboració amb empreses de l’entorn del complex esportiu per aprofitar la calor residual 

1.4 Continuar desenvolupant el pla director de l’enllumenat públic, per avançar en més conversió a il·luminació LED

1.5 Implantar un protocol de compra, contractació i licitació ambientalitzada, circular, de proximitat, social i solidària. Introduir en els nous contractes de neteja, bones pràctiques del personal de la neteja, respecte al control de la calefacció i il·luminació. 

1.6 Incorporar monitoratge energètic als equipaments municipals 

1.7 Avançar cap a la descarbonització dels equipaments municipals, amb l’eliminació les calderes de gas natural, de manera progressiva, substituint-les per bombes de calor aerotèrmiques. L’actual consum de gas natural del municipi és del 44%, una xifra molt elevada que cal reduir. 

1.8 Impulsar el «Concurs anual del comerç pel clima» per implicar el comerç en la sostenibilitat ambiental. 

2. ACTUACIONS DE MITIGACIÓ i ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC per abordar els riscos climàtics als quals Montornès és especialment vulnerable

2.1 Fer front a la contaminació en suspensió:

  • Continuar pacificant el trànsit al centre del municipi (Carrers Jacint Verdaguer i les voreres de Palau d’Ametlla i Sant Isidre), oferint alternatives d’aparcament.
  • Renovar la flota de vehicles municipal, per vehicles amb etiquetes ECO.
  • Fomentar la mobilitat a peu, la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal, el transport públic i els vehicles elèctrics.
  • Continuar amb el desplegament de punts de recàrrega de vehicles elèctrics als principals equipaments municipals.
  • Integrar criteris ambientals centrats en la sostenibilitat i eficiència de vehicles en els concursos de contractació pública.
  • Fomentar la compartició de vehicles entre veïns, per reduir-ne el nombre.

2.2 Crear nous espais d’aparcament: de rotació i dissuasius.

2.3 Continuar exigint la millora del transport públic a la Generalitat i la posada en marxa de les línies ja aprovades:

  • Línia exprés La Roca-Montornès-Barcelona
  • Línia interurbana Vallromanes, Vilanova, Montornès (amb parades l’IES Marta Mata i Montornès Nord) i Montmeló.

2.4 Fer una gestió eficient del cicle integral de l’aigua, considerant l’abastament d’aigua potable, la regeneració i el sanejament:

  • Desenvolupar el Pla Director d’Aigües, per millorar les infraestructures.
  • Redactar un Pla d’Actuació davant la sequera.
  • Impulsar la recuperació i millora de pous: els quatre del Pla de Can Vilaró, Can Xec i les masies municipals.
  • Redactar una Ordenança reguladora per a promoure l’estalvi d’aigua i l’aprofitament domèstic.
  • Planificar l’aprofitament d’aigua regenerada a través de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals per al rec de les zones verdes i neteja del municipi.
  • Impulsar l’aprofitament sostenible de l’aigua freàtica, amb l’actualització de l’estudi de l’aigua subterrània de l’aqüífer del Mogent.

2.5 Impulsar refugis climàtics per pal·liar els efectes de les onades de calor

2.6 Incrementar l’arbrat de l’espai públic per facilitar més zones d’ombra a places (Picasso i Poble), als carrers i a les escoles.

2.7 Crear itineraris frescos amb major presència d’arbrat, que permeti reduir la temperatura, en especial a les èpoques de major calor, en aquells recorreguts cap a equipaments municipals..

2.7  Plantar espècies vegetals més resistents a la manca d’aigua.

2.8 Continuar mantenint les franges boscoses i camins desbroçats per prevenir incendis com indica el Pla municipal de prevenció d’incendis forestals (2019-2025), i pla de prevenció d’urbanitzacions.

2.9 Fomentar l’aprofitament de la biomassa dels boscos, d’acord amb els propietaris forestals.

3. MILLORA DEL TRACTAMENT DE RESIDUS amb l’objectiu d’incrementar el reciclatge i tendir cap al residu zero.

3.1 Continuar treballant amb el Consorci de Residus del Vallès oriental:

  • Implantar sistemes de control individual del reciclatge als contenidors.
  • Continuar desplegant les campanyes de sensibilització al veïnat.
  • Aprofitar la generació de biogàs metà (un gas renovable) provinent de les plantes de gestió de residus i les estacions depuradores comarcals.
  • Fomentar la generació de compost.
  • Fomentar la recollida d’olis
  • Millorar la gestió dels residus voluminosos, i sensibilitzar al veïnat.

3.2 Finalitzar el projecte i la construcció de la nova deixalleria.

3.3 Fer de la deixalleria un espai de formació i reutilització.

3.4 Desplegar el pla local de Prevenció i Gestió de Residus per assolir un 55% de reciclatge a 2025 com estableix el marc legal.

3.5 Endurir les sancions per incompliment d’objectius de reciclatge.

3.6 Implementar els principis de consum responsable i l’economia circular, per tendir al residu zero.. 

4. UN TERRITORI MÉS VERD, AMABLE I CONNECTAT PER VIURE-HI

4.1 Millorar la via pública i els espais públics:

  • Millorar la planificació de manteniment de la via pública, en particular:
    • La neteja de voreres i punts bruts detectats aprofitant aigües recuperades
    • El manteniment de l’asfaltatge i la pintura viària en carrers i trams de polígons industrials
  • Millorar la resposta per atendre les demandes del veïnat quan es comuniquen incidències
  • Continuar revisant l’espai públic per detectar i eliminar les barreres arquitectòniques.
  • Urbanitzar la plaça de la Font millorant els espais i recuperant la font ornamental
  • Millorar les voreres dels carrers (Joan XXIII, Palau d’Ametlla, Verge de Montserrat, La Lira, General Prim, del Sol, Capella, Mogent)
  • Redactar el pla del verd urbà per adaptar les espècies a l’entorn i al clima.

4.2 Iniciar la revisió del Pla General d’Urbanisme per dissenyar el Montornès dels 20 anys vinents.

4.3 Finalitzar la urbanització del Carrer Ametller, i continuar treballant per urbanitzar el barri del Telègraf i Casa Blanca

4.4 Concloure el procediment de legalització de l’equipament religiós de la comunitat islàmica de Montornès.

4.5 Connectar el barri de l’Ametller amb Vilanova del Vallès, amb un pas pel pont de la riera de Vallromanes

4.6 Impulsar la construcció de nou habitatge públic amb 32 habitatges al carrer Vallromanes i també 60 més al passeig Maria Aurèlia Capmany.

4.7 Impulsar un programa de cessió d’habitatges de particulars a l’Ajuntament per fomentar el lloguer assequible.

4.8 Continuar adquirint nous habitatges mitjançant el Dret de Tanteig i Retracte.

4.9 Continuar col·laborant amb l’Agència de l’Habitatge perquè adquireixi nous habitatges per a la mesa d’emergència social.

4.10 Continuar amb la rehabilitació dels habitatges municipals i la publicació de noves convocatòries de lloguer.

4.11 Impulsar la reserva del 30% de les noves promocions privades destinada a habitatge protegit d’acord amb la nova llei d’habitatge estatal.

4.12 Reorganitzar i millorar els espais municipals:

  • Adquirir un espai de magatzem per la Brigada Municipal i reorganitzar-ne els usos
  • Reorganitzar espais d’atenció a la ciutadania (OAC i Carrer la Pau)

 FEMINISME IGUALTAT I DIVERSITAT

La construcció de pobles i ciutats de drets implica promoure la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere, la lluita contra les desigualtats i les violències que es derivin de l’orientació sexual i la identitat de gènere. L’aplicació de polítiques feministes transformadores i innovadores és imprescindible en el camí que cal recórrer per assolir un Montornès de drets que avança cap a un nou model socioeconòmic més just.

La lluita contra els discursos d’odi i la transformació de Montornès amb espais diversos, plurals i feministes formen part del nostre ADN polític. Lluitem contra totes les formes de violència masclista i defensem els drets de les dones i l’alliberament dels homes de la cultura patriarcal. Volem construir-ho quotidianament des de la igualtat amb diversitat, obertament feministes i LGTBI+, acollidores i interculturals, on el dret ho sigui per a totes les edats.

El feminisme per definició és inclusió, i per tant les polítiques d’atenció a les diversitats són fonamentals per la creació d’un Montornès més cohesionat.

  1. Desplegar el tercer Pla d’Igualtat completament.
  2. Incorporar elements per garantir la interseccionalitat de les polítiques feministes i LGTBI+.
  3. Continuar apostant per posar les cures al centre de l’actuació municipal, facilitant espais de canguratge que facilitin la participació i l’exercici de drets.
  4. Cuidar els i les que ens cuiden. Incorporarem programes de benestar emocional per a les persones cuidadores.
  5. Continuar incorporant clàusules socials que promoguin l’equitat de gènere i la diversitat en les contractacions públiques i vetllarem per l’equiparació salarial i per salaris dignes en sectors feminitzats.
  6. Oferir formació sobre perspectiva de gènere i diversitat LGTBI+ al personal municipal i al personal d’empreses o entitats que fan tasques per a l’ajuntament, amb mesures de seguiment de l’impacte d’aquesta formació.
  7. Adequar l’Administració a la diversitat actual de models familiars flexibilitzant els requisits i integrant definicions de família més àmplies i diverses. Garantirem que la normativa municipal relativa als drets humans i els plans i programes estratègics incorporin la perspectiva de gènere i la diversitat LGTBI+.
  8. Oferir formació sobre perspectiva de gènere i diversitat LGTBI+ a les empreses del municipi per tal de fomentar la creació de plans d’igualtat i unes condicions laborals més conciliadores i respectuoses.
  9. Reforçar la visibilitat del 8M i el suport a les associacions feministes en les seves activitats reivindicatives.
  10. Fer del 25N una data fonamental per sensibilitzar políticament sobre la problemàtica de la violència masclista, amb actes de commemoració, visualització i sensibilització.
  11. Impulsar mesures per a la recuperació de la memòria històrica de les dones i el feminisme i del col·lectiu LGTBI+.
  12. Exercir l’acusació popular en casos especialment greus de violències masclistes o LGTBI-fòbia, respectant sempre les decisions de les persones afectades.

DIVERSITAT

  1. Impulsar el Pla d’Atenció a la Diversitat
  2. Donar suport a les iniciatives de famílies i entitats que promouen espais inclusius per a infants i joves amb diversitats.
  3. Continuar acompanyant i oferint suport a les famílies i treballarem per apropar el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP)
  4. Promoure la creació d’espais de lleure inclusius per a adolescents amb diversitats.
  5. Donar suport a centres de l’entorn per a l’atenció d’infants i joves del municipi. 
  6. Continuar treballant a millorar l’accessibilitat i mobilitat eliminant barreres arquitectòniques.
  7. Promoure propostes d’acompanyament en l’adultesa per obtenir habitatge adaptat i tutelat en funció de la diversitat i de les seves necessitats.
  8. Demanar l’adaptació del transport públic a les necessitats de les persones amb diversitat funcional.
  9. Ampliar el servei del Servei d’Atenció Domiciliària per a  persones amb diversitat funcional adaptat a les seves necessitats.
  10. Millorar l’atenció de forma individualitzada i adaptada a les persones amb diversitat funcional, en aquells tràmits amb l’OAC.
  11. Impulsar l’accessibilitat cognitiva als espais públics perquè siguin més accessibles alhora que se sensibilitza a la ciutadania. 
  12. Continuar atenent i acompanyant a persones amb diversitat funcional en el moment de formar-se o de trobar una feina.

ACCIÓ SOCIAL I PARTICIPACIÓ

En els darrers anys la clara aposta per les polítiques socials ha fet de Montornès un municipi més just, solidari i que es defineix per no deixar ningú enrere. 

Les polítiques d’acompanyament, més enllà dels ajuts socials, que suposen un 10% de tota la inversió social anual, el model s’ha basat en la creació de serveis i equipaments, amb professionals que fan atenció. Suposa una inversió directa a famílies, joves, infants, en les necessitats educatives, quotidianes i alimentàries més bàsiques, una inversió que té un retorn social molt més gran.

En aquesta nova etapa, més enllà del manteniment dels programes ja existents i equipaments públics ja en marxa, que suposa un repte per si mateix, volem posar l’accent en l’atenció i la cura de les persones grans, en els joves i dones que tenen dificultats per accedir al món laboral, suposa.

Però el benestar de les persones va més enllà de l’atenció social i es combina amb altres aspectes de la salut, l’esport, les relacions socials, la cultura i la participació activa de l’activitat del poble. Tot plegat, els elements més materials, els psicològics i els comunitaris, contribueixen al benestar individual i col·lectiu que ens enforteix i ens fa gaudir de la vida.

GENT GRAN

  1. Ampliar els Serveis d’Atenció a Domicili (SAD) i menjador social per ampliar l’abast i retardar la internalització de persones grans en residències. Si poden viure a casa seva millor. Introduir preus públics progressius d’acord amb les possibilitats econòmiques dels usuaris, garantint el servei gratuït en els casos de vulnerabilitat.
  2. Continuar amb el desenvolupament del projecte de centre de dia.
  3. Treballar pel diàleg amb la Generalitat per finançar la residència.
  4. Impulsar un nou casal d’avis al Centre en diàleg amb l’entitat del Casal.
  5. Impulsar la xarxa local d’entitats, serveis cuidadors i el reconeixement de Montornès com a municipi cuidador.
  6. Desenvolupar un programa d’acompanyament a les persones que pateixen solitud no volguda, per millorar el seu estat d’ànim i les seves relacions socials.
  7. Desenvolupar un programa d’acompanyament al final de la vida, creant grups de dol i de suport. 
  8. Continuar donant suport i major visibilitat a les activitats dels Casals de la Gent Gran. 
  9. Continuar programant tallers als casals que permetin un envelliment actiu, tenint en compte les necessitats dels col·lectius, el lleure, l’activitat física i fomentant també l’apropament de la gent gran a aspectes com la ciència, el coneixement i la tecnologia.

OCUPACIÓ, PROMOCIÓ ECONÒMICA i COMERÇ

  1. Continuar impulsant les polítiques d’ocupació per a joves (Joves titulats, Joves amb necessitats d’orientació, Formació Professional Ocupacional Dual…)
  2. Reobrir el Gastrobar Sputnik com espai de formació i de treball conjunt amb l’Escola d’Hoteleria, per donar oportunitats a joves.
  3. Ampliar polítiques d’ocupació per a dones amb formacions que tinguin en compte la conciliació.
  4. Continuar estretint la relació amb les empreses del municipi, mitjançant el Consell d’Empreses:
    • Per a la generació d’oportunitats laborals 
    • Per a l’impuls de la formació ocupacional i professional 
    • Per a detectar necessitats dels sectors productius
  5. Promoure l’ocupació en els sectors del comerç i els serveis per a la recuperació d’oficis de la mà dels gremis
  6. Continuar promovent l’Economia Social i Solidària (ESS) en tota l’acció municipal
  7. Sensibilitzar al veïnat al voltant de les alternatives d’ESS a l’abast de la ciutadania
  8. Continuar treballant el foment del cooperativisme i l’ESS en col·laboració amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i la Xarxa de Municipis de l’ESS.
  9. Impulsar la producció de producte local i de proximitat per recuperar llocs de treball i donar prestigi i atractiu al municipi (l’alimentació, la recuperació de conreu de vinya, conreu per l’elaboració de cervesa artesana, o la confecció de roba ètica en són exemples). Vincular-hi el turisme sostenible com a promoció del municipi i creació de llocs de treball.
  10. Finalitzar la construcció del mercat municipal de Montornès i dinamitzar-ne el funcionament per impulsar el comerç de barri i de proximitat
  11. Obrir línies de subvenció i finançament per a iniciar nous negocis o reprendre’n en àmbits prioritaris com la restauració o l’obertura de parades al mercat municipal.
  12. Impulsar la revitalització dels principals eixos comercials, incentivant la mobilització dels locals comercials en desús
  13. Ampliar els serveis i l’acompanyament al comerç local via la Taula de Comerç, per enfortir-lo, promocionar-lo i compartir serveis.
  14. Crear aparcaments d’alta rotació vinculats a l’horari comercial i als eixos prioritaris de comerç.

SERVEIS SOCIALS

  1. Continuar garantint un model d’atenció i seguiment basat en l’acompanyament i la promoció social.
  2. Prioritzar les targetes moneder davant d’altres models assistencialistes de garantia alimentària.
  3. Donar suport a les iniciatives comunitàries de producció d’aliments adreçades a la població més vulnerable.
  4. Reforçar els programes de distribució d’aliments que tinguin com a objectiu un accés universal a aquests a un preu assequible.
  5. Incentivar la participació activa en la vida comunitària de totes les persones, i la implicació de tots els agents socials en la inclusió dels col·lectius més vulnerables.
  6. Exigir a la Generalitat el finançament per dotar els serveis socials d’un pressupost i de professionals suficients, i amb perfils complementaris com pot ser el suport psicològic.
  7. Promoure la perspectiva interseccional en la lluita contra les desigualtats amb un disseny organitzatiu que permeti treballar amb una visió integrada i en equips multidisciplinaris l’atenció a les persones.
  8. Continuar donant suport a les persones nouvingudes en el seu procés de dol migratori, d’acollida, arrelament, coneixença de l’entorn, les llengües catalana i castellà.
  9. Exigir a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya l’increment d’habitatges destinats a la mesa d’emergència, amb una ràpida resolució i entrega.
  10. Ampliar els espais d’atenció maternoinfantil per famílies primerenques.
  11. Continuar acompanyant als joves estudiants d’ESO en els espais de menjador del programa RAI-ESO. Impulsar-hi noves activitats que permetin acompanyar en l’escolaritat, en la participació d’activitats i millora els vincles entre joves.

EDUCACIÓ I INFÀNCIA  

  1. Demanar la segona llar d’infants, de 0-3 anys i ubicar-la a l’Escola Palau d’Ametlla.
  2. Ampliar les instal·lacions dedicades a Formació Professional d’Hostaleria per tenir un nou mòdul de pastisseria i el mòdul superior
  3. Continuar amb el desplegament del Pla Educatiu d’Entorn, conjuntament amb els serveis territorials de la Generalitat i els centres educatius del municipi.
  4. Reforçar el Consell Escolar Municipal com espai de treball de la comunitat educativa local.
  5. Continuar amb la programació de formacions, tallers de debat i acompanyament a les famílies.
  6. Continuar ampliant el model d’orientació acadèmic i laboral per atendre les demandes dels joves i les famílies
  7. Exigir recursos a la Generalitat per al desplegament de la nova llei de Formació Professional i encabir FP Dual amb les empreses del municipi.
  8. Impulsar l’aprenentatge d’idiomes: oferir beques per estudiar llengües estrangeres al municipi i fomentar els grups de conversa.
  9. Treballarem els àmbits escolars com agents climàtics per al transport i l’energia sostenible, que beneficiï a l’escola, l’alumnat i les famílies.
  10. Consolidar el Consell d’Infants i els pressupostos participatius infantils.
  11. Continuar amb la programació estable dels equipaments infantils i l’acompanyament de les famílies.
  12. Continuar amb la programació d’activitats de lleure inclusiu als períodes de vacances escolars.
  13. Recolzar i acompanyar a les entitats de l’àmbit educatiu.

JOVENTUT

  1. Continuar amb el desplegament del pla jove local, els pressupostos participatius KOSMOS i tota la programació dels centres Sputnik i Satèl·lit.
  2. Ampliar les polítiques d’emancipació juvenil:
    • Ampliar l’oferta d’habitatge de lloguer assequible per a joves
    • Treballar per ampliar l’oferta d’FP i FP Ocupacional Dual amb altres famílies professionals.
    • Ampliar l’oferta d’aprenentatge d’idiomes
  3. Ampliar l’horari de les activitats d’oci nocturn a la Festa Major, Cap d’Any, etc.
  4. Promoure la participació de persones amb diversitat funcional a les activitats juvenils
  5. Crear un programa de beques per facilitar la mobilitat internacional del jovent
  6. Exigir a la Generalitat la millora del transport públic per connectar Montornès amb l’estació de Rodalies a la nit i els caps de setmana
  7. Impulsar espais de relació intergeneracional entre joves i gent gran per intercanviar coneixements i experiències

SALUT

  1. Desenvolupar el Pla Local de Salut, amb la participació de tots els agents i personal municipal i sanitari involucrat (Centre d’Atenció Primària, personal farmacèutic i persones i associacions del municipi de l’àmbit de la salut o amb un interès especial en aquesta matèria).
    • Continuar amb les campanyes de prevenció 
    • Continuar amb les campanyes de donació de sang.
    • Commemoració de diades
  2. Continuar amb el desenvolupament de les competències municipals de protecció de la salut i vigilància de l’entorn: 
    • Control de plagues urbanes.
    • Control d’instal·lacions d’aigua, piscines públiques, instal·lacions susceptibles de transmissió de legionel·la, d’aigua de l’aixeta del consumidor.
    • Control de centres de tatuatge, pírcing i micropigmentació.
    • Control dels sorrals i jocs infantils.
    • Control de la salubritat d’espais habitats.
    • Control dels establiments detallistes de seguretat alimentària.
    • Control i protecció del benestar animal amb especial atenció als de companyia.
  3. Establir formats de participació ciutadana en les polítiques locals de salut:
    • Impulsar la convocatòria de subvencions per a projectes de promoció de la salut.
    • Promoure la participació en salut a través del portal de participació ciutadana i altres eines telemàtiques.
    • Definir una estratègia comunicativa de l’acció en salut pública
    • Impulsar els projectes de salut sorgits dels pressupostos participatius KOSMOS +30.
  4. Consolidar els projectes de salut comunitària emmarcats dins del programa Cuidem-nos Montornès:
    • La xarxa de voluntariat
    • El grup de suport emocional, adreçat a persones que pateixen una situació de vulnerabilitat que afecti la seva salut emocional.
    • El projecte Salut Pas a Pas, que consisteix en assistir a 10 sortides de caràcter setmanal per conèixer l’entorn natural, social, històric i patrimonial del municipi, i oferir-los la possibilitat de millorar la seva salut física i el seu benestar.
    • El programa Radars, en col·laboració amb el comerç local com a agent detector de situacions de risc entre la població més vulnerable. 

ESPORTS

  1. Continuar desenvolupant el model de treball col·lectiu amb les entitats esportives locals
    • Fomentant l’esport base com a prioritat
    • Fomentant l’esport femení i la presència de dones als òrgans de direcció
    • Fomentant l’esport inclusiu, la diversitat
    • Fomentant la participació de les famílies i l’educació en valors i denunciant la violència a l’esport
    • Acordant els criteris d’adjudicació de les bases de subvencions
  2. Impulsar olimpiades escolars amb esports no presents al municipi, o bé adaptats a la realitat de persones amb diversitat funcional.
  3. Continuar treballant amb fundacions socials el desplegament de l’esport com a activitat social i educativa.
  4. Continuar reconeixent i recolzant als esportistes d’èlit com a representants de Montornès en competicions nacionals i internacionals.
  5. Continuar treballant amb la Taula de Participació de persones abonades al Complex Esportiu, per a facilitar l’accés a la informació i millorar el funcionament i la gestió del mateix.
  6. Continuar amb el correcte manteniment de totes les instal·lacions esportives municipals tant per l’esport federat, com l’esport lliure
    • Renovar totes les instal·lacions dels vestidors i dutxes al camp de futbol, piscines exteriors i CEM.
    • Reestructurar la distribució dels espais del CEM, amb sales d’activitats dirigides, més àmplies i desdoblament de l’espai de Fitness.
    • Instal·lar nova climatització a tot el CEM més sostenible i eficient.
    • Protegir les instal·lacions esportives amb majors mesures de seguretat i davant els efectes climàtics
  7. Cobrir les pistes poliesportives de Montornès Nord per ampliar l’espai accessible a les entitats per als entrenaments
  8. Ampliar les instal·lacions disponibles per al club d’escacs, acordar-ne l’emplaçament

CULTURA, PATRIMONI I PROMOCIÓ DEL MUNICIPI

  1. Aprovar i desenvolupar el Pla d’Acció Cultural
    • Continuar amb la proposta de teatre i cinema de qualitat i assequible
    • Donar suport i promoure la creació artística local
    • Feminitzar les programacions locals
  2. Continuar treballant per una nova biblioteca municipal i un nou Casal de Cultura al carrer Sant Isidre
  3. Crear nous murals a l’aire lliure:
    • Mural Pilarín Bayés de la vida cultural, social i patrimonial de Montornès
    • Convidar a artistes per a la creació de nous murals a parets mitgeres d’edificis públics i privats
  4. Continuar les fases d’excavació del castell de Sant Miquel
  5. Continuar treballant amb el teixit d’entitats, col·lectius i grups informals les propostes del calendari festiu del municipi que sigui inclusiu i adaptat a totes les diversitats.
  6. Ampliar les rutes de patrimoni per donar a conèixer indrets del municipi d’interès. Treballar la coneixença i l’interès d’infants i joves.
  7. Impulsar el reconeixement de Montornès com a vila florida, pel gremi de floristes de Catalunya
  8. Impulsar un espai web de referència per tota la informació pública i privada relativa a la promoció de Montornès, l’activitat social, festiva i l’entorn patrimonial i natural.
  9. Tramitar el segell de qualitat Biosphere com a municipi sostenible
  10. Impulsar la recuperació del Molí de Can Vilaró com a element de patrimoni
  11. Impulsar la reforma i condicionament del refugi antiaeri de Ca l’Arnau

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

  1. Creació de la regidoria de Memòria Democràtica
  2. Impulsar activitats per a la recuperació de la memòria democràtica, les atrocitats de la Guerra Civil, de la Segona Guerra Mundial, els episodis de solidaritat, fraternitat i apropar-les als/les escolars.
  3. Impulsar activitats de memòria al voltant de les dates assenyalades en col·laboració amb les entitats de recuperació de memòria.
    • Xarxa Mai Més promoguda per l’Amical de Mauthausen
    • Aprofitant els elements de patrimoni com la plaça de la República, el refugi antiaèri de Ca l’Arnau i les plaques Stolpersteine
  4. Continuar recuperant episodis de la memòria històrica i col·lectiva de Montornès:
    • Editar una segona part del dietari “El Montornès que ja no hi és”
    • Les tertúlies del veïnat
    • La beca de recerca històrica
    • Editar nous episodis de la col·lecció “Parlem de Montornès”

 SEGURETAT I CONVIVÈNCIA

En el context global i local actual de crisi econòmica i climàtica, amb augment de les desigualtats i les precaritzacions, amb baixes expectatives generacionals, vivim un temps de canvi permanent, accelerat, provocat per dimensions tecnològiques, ecològiques, de poder, de conjuntura, i en tot estem a la recerca de definicions d’aquest nou paradigma de la postmodernitat i ens trobem en una societat complexa que necessita solucions complexes.

La seguretat i la seva percepció estan molt lligades als problemes de convivència i a les dificultats de gestió de l’espai públic, ja que s’hi posen en joc conflictes d’interessos, sobretot pel que fa a la divisió i la utilització dels espais públics. L’ús de l’espai públic està permanentment en disputa, ja sigui per la presència massiva del vehicle, per l’ús de persones grans, joves, infants, jocs o animals, i per això cal aprofundir en la sensibilització i en entendre que cal una entesa perquè tot sigui compatible.

Cal separar les situacions de perillositat, violència i inseguretat manifesta, d’aquelles que suposen conflictes de convivència, malestars o problemes derivats d’aspectes psico-socials, addiccions i tractar-los amb els respectius recursos especialitzats. No tota la seguretat es garanteix amb intervenció policial, molts aspectes quotidians requereixen altres perfils professionals. 

D’altra banda, molts dels conflictes que es donen en la quotidianitat del dia a dia, ja sigui a la via pública, entre veïns, a les escales de veïns, tenen a veure en generar unes condicions de respecte, d’empatia i de coneixença i confiança. Si a més ho vinculem a la sensibilitat cada vegada més present per incorporar als animals de companyia com membres actius de la vida de moltes famílies, cal incorporar-ho a la planificació municipal, i és per això que cal continuar aprofundint amb nous perfils professionals que hi treballin activament.

Aquestes són les principals mesures que proposem per abordar els reptes en aquests aspectes: 

  1. Desplegar el pla local de Seguretat
  2. Continuar desplegant el model de seguretat de proximitat i intervenció:
    • Millorant l’atenció i la resposta al veïnat, amb més proximitat
    • Recolzant els canvis organitzatius i professionals del cos de policia local
    • Millorant la coordinació amb altres departaments municipals per atendre millor aspectes socials, econòmics i de salut
    • Continuar fent de la Junta Local de Seguretat Municipal l’òrgan de coordinació de la seguretat pública, millorant el seu funcionament i la presa de decisions.
    • Traslladar les recomanacions, informacions i atendre els neguits del veïnat en els àmbits de participació sectorials, com són les reunions de barri.
  3. Continuar treballant per recuperar el ple funcionament del voluntariat de la Protecció Civil.
  4. Reforçar la videovigilància en punts estratègics del municipi.
  5. Desplegar l’ordenança de mobilitat per millorar la seguretat viària.
  6. Continuar impulsant millores a l’espai públic per reduir la sinistralitat, els excessos i les infraccions
  7. Renovar la comissaria de policia
  8. Desplegar l’educació per a la mobilitat segura i sostenible, sobretot, amb els centres educatius del municipi.
  9. Desplegar el Pla Local de Convivència.
    • Impulsar la convivència a l’espai públic amb més intervenció
    • Atendre i donar suport a les comunitats de veïns
    • Millorant la igualtat de tracte en l’acció municipal 
    • Continuar amb el servei de mediació
  10. Promoure espais alternatius per l’oci nocturn que siguin compatibles amb el descans del veïnat.
  11. Mantenir les interlocucions amb les diferents comunitats culturals i religioses del municipi. Treballar l’arrelament i el compromís comunitari.

BENESTAR ANIMAL I TINENÇA RESPONSABLE

  1. Impulsar la creació de la nova regidoria de Benestar Animal i Tinença Responsable.
  2. Redactar i aprovar el Pla de Benestar Animal i Tinença Responsable.
  3. Promoure la tinença responsable d’animals de companyia, fent especial èmfasi en la lluita contra l’abandonament i en l’obligatorietat d’identificar i censar, en tenir cura dels animals, així com en el respecte de les normes de civisme i convivència que han de complir les persones propietàries.
  4. Constituir la Taula de Benestar Animal que servirà per poder tenir un espai de treball general i per definir les estratègies relacionades amb el benestar animal i la tinença responsable, i resolució de problemàtiques associades
  5. Identificar i mapificar les colònies de gats que hi ha al municipi. Identificar a les persones alimentadores de gats de colònies i formar a les que no ho fan bé.
  6. Mantenir la vigilància i control sanitari dels gats de colònies i esterilització.
  7. Impulsar una campanya sobre el respecte als gats de carrer i colònies.
  8. Elaborar un projecte sobre els espais d’acollida tancats per a gats.
  9. Elaborar i difondre un reglament d’ús de les àrees d’esbarjo per a gossos.
  10. Elaborar un pla de manteniment de les àrees d’esbarjo per a gossos.
  11. Elaborar un protocol contra el maltractament animal.
  12. Detectar i mapificar els punts incívics del municipi en relació amb la recollida dels excrements de gos per tal de focalitzar les campanyes.
  13. Realitzar campanyes i formar agents de convivència per conscienciar sobre els excrements i les miccions dels gossos.
  14. Realitzar campanyes de sensibilització i educatives en relació amb el soroll produït pels gossos.
  15. Identificar clarament els espais on es prohibeix i on es permet la presència de gossos i sancionar l’incompliment de la normativa.
  16. Impulsar un nou model d’ús de la pirotècnica lúdica més respectuosa.
  17. Adherir Montornès al protocol Biopet, en cas de tinença d’animals en situacions de violència masclista.
  18. Crear noves àrees de lleure per mascotes a Montornès Centre i Nord.

GESTIÓ EFICIENT I EFICAÇ

Des de l’experiència de gestió en aquests darrers dotze anys, hem anat incorporant canvis molt significatius en el funcionament de l’Ajuntament, i en l’atenció al veïnat. Disposar d’eines per una millor planificació com és el Pla d’Actuació Municipal, els plans sectorials, però també diferents comitès i àmbits operatius són fonamentals per tenir un correcte funcionament de l’organització municipal, una correcta interlocució i implicació dels professionals municipals.

Les millores en gestió de la informació, la transparència i els serveis de tramitació electrònica, però també amb l’acompanyament presencial, són molt importants per combatre la fractura digital, per aquelles persones que no disposin d’accés a les tecnologies de la informació, però també per aquelles que si, així com per les empreses, per mirar de facilitar la tramitació.

D’altra banda, per poder assolir tots els reptes d’aquest programa, però també per totes aquelles funcions i intervencions que els Ajuntaments fem per ser l’administració més propera a la ciutadania, cal tenir una planificació econòmica responsable i prudent, per poder atendre les necessitats del veïnat. Si tenim en compte l’infrafinançament històric dels Ajuntaments, la manca d’aportacions suficients de les altres administracions, per un principi de responsabilitat, ens cal vetllar per poder disposar d’un pressupost suficient que permeti oferir serveis de qualitat al veïnat. 

GESTIÓ ECONÒMICA

  1. Continuar implantant una fiscalitat progressiva en taxes i impostos.
  2. Continuar ampliant el pressupost municipal cercant nous ingressos.
  3. Millorar la tramitació i la fiscalització, per fer-la més àgil i eficient.
  4. Elaborar i publicar els informes de costos dels serveis municipals. 

BON GOVERN, BONA GESTIÓ

  1. Continuar revisant i ampliant les cartes de serveis.
  2. Millorar el percentatge del 80% d’acompliment dels reptes de transformació digital, d’acord amb els criteris de l’Administració Oberta de Catalunya.
  3. Actualitzar els índexs de transparència de l’estudi Infoparticipa impulsat per la UAB.
  4. Ampliar progressivament el catàleg de dades obertes que l’Ajuntament posa a disposició.
  5. Potenciar les regidories de barri per apropar la gestió municipal als barris, generar espais de participació i d’elaboració conjunta amb el veïnat.
  6. Actualitzar progressivament el marc normatiu i els reglaments municipals, adaptant-los als canvis dels serveis i a les normatives.

GESTIÓ INTEL·LIGENT

  1. Renovar la web municipal per actualitzar-la i fer-la més senzilla i adaptable a tots els dispositius, especialment la seu electrònica.
  2. Continuar implementant millores de seguretat informàtica, de redundància i de recuperació enfront als reptes que suposen actualment els ciberatacs.
  3. Continuar introduint les tecnologies de la informació i la comunicació per digitalitzar la gestió de l’Ajuntament, la gestió dels serveis municipals i l’explotació de les dades.
  4. Implementar sistemes intel·ligents per l’explotació de serveis i de dades:
    • Monitorar el servei de recollida de residus
    • Controlar zones d’aparcaments
    • Indicar espais d’aparcament disponible
    • Telecontrol d’instal·lacions (llum, aigua, sistemes de bombament…)

 UN PLA PER MONTORNÈS NORD

Montornès Nord és un barri que tradicionalment ha acumulat dèficits en comparació amb altres barris del municipi, però que ha comptat sempre amb un veïnat molt actiu i participatiu que ha vetllat per la creació d’una identitat de barri. 

Com també en els seus orígens va ser un barri d’acollida, i on centenars de famílies hi van establir el seu projecte de vida, amb els anys i els cicles migratoris posteriors, ha continuat essent un barri d’acollida que ha creat una nova identitat, i un exemple de convivència. Montornès Nord ha sigut espai d’impuls de moltes polítiques municipals (igualtat, convivència, rehabilitació d’edificis, que ara s’estenen a la resta del municipi)

Durant els anys 2010-2020, la transformació del barri ha estat molt notable en millores de l’espai públic, rehabilitació d’edificis i de nous equipaments públics. Malgrat això, la transformació no ha estat total i encara requereix més inversió per continuar rehabilitant el parc d’habitatges més envellit, recuperar comerç, serveis i guanyar en accessibilitat. És per això que tenim un pla específic per a Montornès Nord.

  1. Impulsar un nou pla de barris verd, per continuar la rehabilitació d’edificis, el foment de la convivència i la millora del comerç i de l’espai públic.
  2. Oferir un espai del mercat municipal per un caixer automàtic.
  3. Impulsar la construcció de nous habitatges a la parcel·la de Maria Aurèlia Capmany, amb 40 pisos nous d’ús dotacional, per a joves, persones grans o persones amb diversitat.
  4. Continuar adquirint habitatges per dret de tanteig i retracte i oferir-los a joves.
  5. Continuar fent seguiment del parc buit d’habitatges i mobilitzar-lo.
  6. Ampliar l’ús del Casal d’Avis, amb espais i usos més intergeneracionals.
  7. Donar suport a les entitats del barri per l’organització de les festes tradicionals de Sant Joan, Nadal, Carnaval…
  8. Adquirir l’edifici de l’antic mercat de Nostra Senyora del Carme i planificar un nou espai d’equipaments municipals.
  9. Millorar l’accessibilitat de voreres i desnivells. Instal·lar l’ascensor al carrer Federico García Lorca.
  10. Remodelar el carrer nou d’abril
  11. Remodelació dels espais de Lluís Companys
  12. Culminar la segona fase de l’espai d’Oci i Lleure de Montornès Nord (Cruyff Court)
    • Traslladar-hi l’espai d’skate i acordar-ne el disseny amb els joves usuaris
    • Crear nous espais escènics, per a activitats culturals i per entitats.