Per a la resolució pacífica del conflicte entre Palestina i Israel

Aquestes setmanes s’ha iniciat un agreujament del conflicte entre Palestina i l’Estat d’Israel, que està generant un patiment intolerable entre la ciutadania d’una part i altra en conflicte. No és suportable veure com s’ataca a persones civils de totes les edats, que són víctimes d’una situació sotmesa a la lògica de la violència. I, per tant, són condemnables les atrocitats que estan cometent els militants de Hamàs i l’exèrcit Israelià, amb l’assassinat i segrest de civils.

Aquesta situació demostra que Israel no pot aspirar a una existència pacífica, tenint en compte que des de fa dècades exerceix un règim d’ocupació i apartheid sobre la població palestina, violant quotidianament els drets humans i la sobirania d’aquest poble.  En els darrers anys s’ha intensificat amb la construcció de nous assentaments, destrucció d’habitatges, espoli de recursos o la criminalització de la societat civil palestina.

Aquesta no és una situació entre iguals, sinó d’una potència colonial i militar enfront d’un poble que té dret a protegir-se davant dels atacs sistemàtics que viu des de 1948. Així mateix, cal assenyalar que els bombardejos israelites sobre Gaza, un territori amb la densitat d’habitants de ciutats com Nova York o Londres, mai poden ser selectius. 

La situació a Gaza ja era insostenible abans d’aquest nou episodi de violència. Israel ha convertit Gaza en una presó des de fa 16 anys, amb el 97% d’aigua no potable, el 56% de la població vivint en extrema pobresa, un 64% d’atur juvenil, i el 80% depenent d’ajuda internacional. Aquesta ocupació ha creat una crisi humanitària que afecta cada aspecte de la vida quotidiana dels habitants de Gaza. A més, els darrers bombardejos contra la població civil i l’aplicació d’un setge que consisteix en el tall de subministraments bàsics com ara aigua, llum, aliments o medicines no només agreugen la crisi humanitària sinó que poden constituir crims de genocidi.

La majoria de condemnes internacionals que s’han produït a l’atac iniciat, aquest cop, per les milícies de Hamàs han estat parcials, sense condemnar les violacions dels drets humans comeses per l’estat d’Israel, al llarg del temps, i el seu incompliment de desenes de resolucions de l’ONU sobre el conflicte amb Palestina. 

Obviar aquestes qüestions, suposa acceptar el manteniment de la lògica sostinguda  en el temps, que només alimenta les posicions més radicals de totes dues parts. Els ja llunyans acords d’Oslo de 1993 demostren que el camí de la pau és possible, però només si parteix del reconeixement mutu dels dos estats.

En aquest context, exigim el cessament dels bombardejos i un alto el foc a Gaza i denunciem els plans de setge i aïllament total i invasió terrestre que està preparant el govern d’Israel. Cal evitar els desplaçaments forçosos de població i per fer arribar a la Franja, aliments, aigua i electricitat i totes les necessitats bàsiques per a la vida.

Condemnem els crims contra civils, els cometi qui els cometi i rebutgem els atacs atroços que ha llançat Hamàs contra la població civil israeliana, així com la represàlia massiva i indiscriminada sobre la població de Gaza que està fent l’exèrcit israelià.

Alhora, exigim a l’Estat d’Israel el fi de l’apartheid i l’ocupació de territori palestí, i el compliment de les resolucions de l’ONU, reconeixent que l’ocupació colonial i l’apartheid son les causes estructurals del conflicte i que la comunitat internacional ha d’actuar i fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i els drets humans.

A Montornès ens comprometem a donar suport a les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny en defensa dels drets humans i en la recerca de la fi de l’apartheid israelià i demanem a la Unió Europea i a l’Estat espanyol que prengui les mesures necessàries per aturar el bloqueig total que Israel ha imposat a Gaza per aturar el genocidi al poble palestí i garanteixi l’ajuda humanitària.

Finalment, defensem la creació d’un estat palestí viable i reclamem que la solidaritat i el suport humanitari al poble palestí continuï per part de totes les institucions.

També et pot interessar...