Llei d’habitatge: com afectarà a Montornès?

Aquest dimarts es va anunciar l’acord entre Unidas Podemos i el PSOE per redactar la primera Llei d’habitatge que reguli els lloguers a Espanya. Es tracta d’un acord fruit de les condicions imposades per Unidas Podemos, així com l’augment del salari mínim, per tal d’aprovar els pressupostos. Des de Montornès en Comú aplaudim l’acord i ens comprometem a implementar les seves mesures al municipi.

Es tracta d’una passa històrica per combatre una xacra que afecta moltes ciutats i municipis d’arreu del país, i Montornès no n’és una excepció: des de fa ja uns anys, els preus del lloguer han pujat per l’augment de la demanda i la manca de mesures per controlar-lo, així com una oferta baixa. Des del govern, hem ampliat el parc públic per a contenir aquesta tendència i intentar oferir oportunitats d’habitatge assequible per a joves i, aviat, per a famílies i persones grans.

A Catalunya ja existeix una llei que permet la regulació dels lloguers en aquelles ciutats amb mercat tensat, és a dir, amb oferta baixa o inexistent i preus elevats. Tot i aquesta llei i el fet que Montornès compleix alguns dels paràmetres, n’estem exclosos. Per això, i després de l’aprovació d’una moció al ple, estem treballant en la petició per reconèixer Montornès dintre de la llei catalana. Haurem de veure també com s’adequa a la nova llei estatal.

En aquest sentit, els governs de dretes del PP ja han dit que no l’aplicaran. La nostra posició és molt clara: farem servir totes les competències que tingui l’Ajuntament de Montornès per garantir un millor accés a l’habitatge. Entre altres mesures, incrementarem l’IBI amb un recàrrec de fins al 150 % sobre els pisos buits per motivar que es posin a disposició de possibles llogaters i així fer augmentar l’oferta.

Seguirem de molt a prop l’evolució aquesta llei i desitgem que es converteixi en una eina que garanteixi, d’una vegada, un accés just a l’habitatge al nostre municipi i arreu del país, i que alhora faciliti l’emancipació temprana del jovent.

També et pot interessar...