Adéu a la Llei Wert

Entre tanta informació sobre el coronavirus ha passat desapercebuda una notícia de capital importància per al conjunt dels estudiants i, en especial, per a les famílies humils i treballadores: el govern ha derogat la Llei Wert i acordarà amb les comunitats autònomes una baixada del preu de les taxes amb l’objectiu de tornar als nivells de 2011.

El govern progressista d’Unides Podem i PSOE han acordat aquesta setmana tombar la coneguda com Llei Wert implantada pel Partit Popular el 2013 i començar a treballar per una rebaixa de preus pels anys vinents per baixar els preus als nivells previs a 2011, abans de la llei. Segons el propi govern, des del 2012 les taxes universitàries han incrementat el seu preu fins a un 17% de mitjana arreu d’Espanya. Per assolir els nous objectius, el ministre d’universitats Manuel Castells ha començat a reunir-se a partir d’aquest dijous amb les autonomies per fixar un preu màxim.

En el cas de Catalunya, les taxes van veure un creixement notablement per sobre de la mitjana: el crèdit en titulacions de grau costava 21,5€ en 2009 i 39,53€ en 2015. Això va suposar que un curs universitari de 60 crèdits passés de 1.290€ a 2.371€ a Catalunya. A causa de les retallades dels governs convergents de la Generalitat i l’increment deliberat del preu dels serveis públics, Catalunya ha patit especialment aquesta llei injusta que dificultava l’accés a una educació superior i de qualitat a les famílies amb menys recursos.

Amb la Llei Wert fora de l’equació, el govern central i els regionals tenen l’oportunitat de revertir els increments dels preus de les universitats públiques. Malgrat l’incertesa sobre com es desenvoluparà el curs acadèmic vinent, el govern progressista ha fet una passa amb una direcció clara: que l’educació, també la universitària, sigui universal i de qualitat.

També et pot interessar...