Puc accedir a les mesures del govern contra l’impacte del coronavirus?

Són moltes les persones que s’han vist greument afectades per arran del confinament pel coronavirus. El govern estatal ha aprovat una sèrie de mesures per pal·liar les conseqüències del xoc social del virus i són molts els dubtes que sorgeixen per saber quines ens beneficien i quines no. Es destinaran 200.000 milions d’euros, que suposen un 20% del PIB nacional, és a dir, el 20% de la riquesa que es genera durant un any a Espanya. L’objectiu és ajudar a les famílies, els treballadors i treballadores, els autònoms i les empreses. L’objectiu és que ningú es quedi enrere.

Què faig si no puc pagar la meva hipoteca?

Si ets una persona assalariada, has perdut el teu treball i ara et trobes a l’atur a conseqüència de l’impacte econòmic del coronavirus, pots demanar una moratòria per no haver de pagar les properes lletres de la teva hipoteca. A més, és requisit que els ingressos familiars no superin els 1.613,54 euros al mes. Si ets una persona autònoma o empresària hauràs de demostrar que has perdut ingressos de forma substancial.

Què passa si no puc fer front a les factures de llum, aigua i telèfon?

Durant els pròxims 30 dies les empreses que ofereixen serveis d’aigua, llum, gas, telèfon o Internet no poden deixar de donar el serveis als clients que no puguin fer front al pagament de les factures.

Què passa si perdo el meu treball?

Malgrat que l’empresa et pot acomiadar –pagant-te una indemnització– el Govern ha previst una mesura per facilitar els ERTEs, que suposen una pausa temporal en el contracte i no pas un acomiadament. Això significa que l’empresa t’ha de tornar a contractar. En aquest cas, podries cobrar l’atur tant si arribes al mínim cotitzat com si no i mai es veuria afectat el temps acumulat.

Sóc autònom i no trindrè clients, què puc fer?

Si ets autònom i t’has quedat sense feina a causa del coronavirus tens a la teva disposició una prestació extraordinària per cessament d’activitat que tindrà un mes de durada. En aquest cas, no hauràs de pagar l’impost d’autònoms. També pots beneficiar-te d’aquesta prestació si els teus ingressos s’han vist reduïts en un 75%.

Què passa si ja estava cobrant l’atur?

Si estaves a l’atur abans de donar-se la situació d’excepció pel coronavirus podràs seguir gaudint de la prestació corresponent i, de forma automàtica, es farà una pròrroga a aquestes persones i ningú perdrà el dret a l’atur ni a la prestació per no demanar-la a les oficines corresponents a temps.

Aquestes són algunes de les mesures que el Govern ha previst per pal·liar els efectes econòmics i socials a conseqüència del coronavirus. Per altra banda s’ha destinat 300 milions d’euros en reforçar l’atenció a persones grans, dependents o sense sostre, s’ha dissenyat un pla de contingència contra la violència de gènere per a protegir a dones i nens i nenes víctimes i s’ha facilitat el procés per poder treballar a distància per reduir al mínim els moviments de persones durant el confinament.

També et pot interessar...