Deu anys al govern de Montornès treballant per a tu

El 22 de maig de 2011 vam guanyar les eleccions municipals per segon cop –com a ICV-EUiA– i amb una majoria absoluta que frenava un pacte antinatura com el de 2007. Arribàvem a la institució amb un projecte de municipi per transformar la realitat del veïnat, escoltant, debatent i posant les seves necessitats al centre

Polítiques socials

Els primers anys, marcats per la crisi del 2008, van requerir un augment de personal i d’un impuls de polítiques socials com mai per garantir cobertures bàsiques. Vam crear programes d’acompanyament social molt per sobre de les nostres competències: entrega d’aliments frescos, menjador social, serveis d’acompanyament a la infància en risc, acompanyament escolar, subvencions a AMPA, escoles i instituts… Vam impulsar i visibilitzar la lluita contra la violència masclista, encara més present en temps de crisi, amb la creació de la Regidoria d’Igualtat i el primer Pla de Polítiques d’Igualtat.

Pel que fa a l’habitatge, vam seure amb la PAH local, vam posar recursos jurídics a l’abast dels afectats i vam intervenir amb els bancs i les comitives judicials. Vam aprovar mocions i mecanismes fins a aturar desnonaments. Avui dia, encara no disposem de tots els instruments legals i continuem en la lluita per l’accés a l’habitatge digne.

Serveis públics

En tota aquesta reformulació i revisió dels serveis i estructures municipals, vam apostar per la remunicipalització de serveis, com l’enllumenat públic o la gestió de l’aigua. També del CEM o la dotació de més personal a la Brigada de Serveis per poder executar projectes directament i estalviar costos en contractes caducats i de baixa qualitat. Alhora, vam impulsar l’empresa pública per gestionar serveis educatius, d’infància i joventut, millorant progressivament les condicions laborals de les treballadores.

Cultura i esports

Hem vist créixer projectes socials, culturals, educatius i esportius que han donat vida al poble: La Remençada, el Centre d’Estudis, l’Esplai o l’aparició d’equips i seccions d’esport femení i l’increment d’equips i categories en competició federada, entre d’altres.

Totes elles han trobat sempre la predisposició d’una institució al seu servei, d’un govern que ha oferit acompanyament i recursos i ha apostat per nous equipaments: Hotel d’Entitats, Sorralet, Teatre Margarida Xirgú, Can Saurina… Però no és només un mèrit del govern: és la sort de comptar amb un veïnat inquiet, creatiu i amb ganes de treballar pel seu poble i la seva gent, cosa que s’ha fet notar durant la pandèmia.

Educació i infància

L’aposta per l’Educació, com a política pública vertebradora, d’equitat i de transformació de la societat, ha estat sempre un principi bàsic del nostre projecte. Hem complert els compromisos adquirits per la construcció de l’IES Marta Mata, de l’Escola Palau d’Ametlla i l’arribada de la Formació Professional. Però també hem impulsat programes educatius –Pla Educatiu d’Entorn, Pla Educatiu de Ciutat, Espai de Debat Educatiu…–, d’atenció a les famílies, l’espai infantil Pintor Mir o l’oferta d’activitats extraescolars i d’estiu, que suposen segells d’identitat, reconeguts i valorats per institucions i fundacions del sector.

Joventut

Un altre objectiu clar del projecte que defensem són les polítiques de Joventut. Estem convençuts que hem d’apostar per una joventut activa, organitzada i compromesa amb Montornès, i amb els seus reptes de present i de futur. La situació precària de tantes generacions que veuen com se’ls complica el seu projecte de vida –falta d’habitatge, d’accés a la feina, o al lleure i béns bàsics de consum–, fa que sigui imprescindible apostar per equipaments com l’Sputnik, o pels pressupostos participatius Kosmos, que els empenyi a organitzar-se i ser els protagonistes del seu temps.

Un nou Montornès Nord

Per últim, volem destacar l’aposta valenta per la millora de Montornès Nord, en gran part gràcies al projecte de Llei de Barris. Parlem de l’impuls de la participació ciutadana, de les comissions veïnals, de nous programes de lluita contra l’atur, de la importantíssima rehabilitació d’edificis i de l’espai públic que s’ha dut a terme. És el nostre compromís i el barri ho necessita.

Ara la crisi derivada de la situació de la COVID-19 ens sacseja de nou. Però disposem d’un equip humà i de programes socials que ens fan confiar en una recuperació ràpida i més justa.

Aquesta crisi ha estat també una oportunitat per canviar dinàmiques i consolidar apostes: millorar i ampliar les polítiques de foment del comerç local i de serveis a les empreses, garantir una recuperació socialment justa i més ràpida, crear oportunitats que també passen per canvis d’hàbits de vida i de consum més sostenibles. També millorar la via pública, fer-la més agradable, més segura pel veïnat i més sostenible. És aquest últim un dels grans reptes al davant: generar consciència per tenir cura del nostre entorn i reduir el nostre impacte al medi ambient.

El repte pendent

Dos mandats després, havent materialitzat un projecte de municipi, complert molts compromisos i havent viscut una pandèmia global amb conseqüències, també, locals, seguim treballant incansables. Resten dos anys de mandat i una oportunitat al davant: els fons  europeus que arribaran a Montornès. Estem convençuts que amb aquests podrem avançar en projectes tan necessaris per al nostre poble com la millora de la via pública, la rehabilitació d’edificis, les urbanitzacions pendents, o la Residència Centre de Dia. 

Com sabeu, amb la humilitat i el compromís que ens caracteritza, dedicarem els nostres esforços a treballar amb tu per tenir el Montornès que ens mereixem.

També et pot interessar...