Com t’ajuden les noves mesures del govern?

El govern central va aprovar aquest dimarts una sèrie de mesures que complementen i amplien les que es van aprovar les setmanes anteriors. Aquest nou paquet està destinat a ajudar a autònoms, inquilins amb problemes per pagar el lloguer i les treballadores domèstiques.

Quines facilitats em donaran amb el meu lloguer?

Primer de tot, has de saber que durant sis mesos no et podran desnonar si ets una persona vulnerable (si estàs afectat per un ERTE, si t’han reduït la jornada, si els teus ingressos han caigut de forma substancial…). A més, s’ha aprovat una pròrroga de sis mesos també per ampliar el termini de finalització del contracte de lloguer i la possibilitat d’accedir a microcrèdits estatals al 0% i sense comissions a retornar de sis a deu anys.

I què passa amb la meva hipoteca?

El govern ha aprovat una moratòria de tres mesos en el pagament de les hipoteques per aquelles persones vulnerables que hagin perdut el seu lloc de treball, que tinguin menys ingressos i també per autònoms en aquesta mateixa situació.

Em poden tallar la llum i el gas si no puc pagar?

No, sense importar quina és la teva situació. Els talls energètics i d’aigua en el teu habitatge habitual queden prohibits per a tothom mentre duri l’estat d’alarma. A més, si estàs en situació de vulnerabilitat, pots optar al bonus social per pagar menys.

Quins ajuts rebré si sóc autònom?

Pels treballadors i treballadores autònomes, s’ha aprovat una moratòria de sis mesos sense interessos en el pagament de la cotització, a més d’un ajornament en el pagament dels deutes amb la Seguretat Social fins al 30 de juny. Per últim, també pots optar a una moratòria en el pagament de les quotes sense cap mena d’interès en els dies treballats durant el mes de març.

Si tenia un contracte temporal puc accedir a alguna ajuda?

Aquelles treballadores i treballadors que tenien un contracte temporal que hagi expirat a partir de la declaració de l’estat d’alarma i no cobrin cap altra prestació percebran el 80% de l’IPREM, és a dir, uns 440 euros, durant un mes.

I si sóc treballadora domèstica?

Si estaves donada d’alta en la Seguretat Social abans de la declaració de l’estat d’alarma (14 de març) i has deixat de treballar en un o diversos domicilis, de forma parcial o total, o si t’han acomiadat, podràs accedir a una ajuda. La quantia que rebries sería el  70% de la teva base de cotització i com a màxim el SMI.

Altres mesures de gran importància són la garantia de serveis essencials d’atenció a la dona per defensar-les davant la violència masclista i l’explotació sexual o la possibilitat de demanar el reemborsament de l’import de viatges combinats o rebre un bonus que es pot bescanviar durant un any. A més, si ets una persona afectada per un ERTE o cesament de negoci, pots rescatar els estalvis del teu pla de pensions amb el límit de no superar allò que rebies fins ara en forma de salari.

També et pot interessar...